International MBA Program "Food Economy"

5.2. Statystyka w zarządzaniu produkcją

Mgr Grzegorz Gajewski

Dr hab. Adam Wąs, prof. SGGW 

 

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Blok: Funkcje

Moduł 5: Zarządzanie operacyjne

Przedmiot: Statystyka w zarządzaniu produkcją

  • Typy rozkładów
  • Miary położenia i rozproszenia rozkładów
  • Definicje stabilności i zdolności procesów
  • Wskaźniki zdolności procesów
    • DPMO, PPM,
    • Sigma Level, Cp, Cpk
  • Konstrukcja karty kontrolnej i jej interpretacja
  • Testy stabilności procesu z wykorzystaniem karty kontrolnej.
  • Rodzaje kart kontrolnych
  • Interpretacja rozkładu danych pod kątem tendencji centralnej oraz zróżnicowania procesu.
  • Dobór odpowiednich miar położenia do typów rozkładów
  • Kalkulacja wskaźników DPMO, PPM, Sigma Level, Cp, Cpk. Interpretacja wskaźników zdolności procesów.
  • Interpretacja kart kontrolnych
  • Wybór kart kontrolnych do analizy procesów
  • Analiza zdolności i stabilności procesów na podstawie danych eksperymentalnych
  • Analiza danych z procesów produkcyjnych z wykorzystaniem autentycznych danych z firmy.

Mgr Grzegorz Gajewski

Dr hab. Adam Wąs, prof. SGGW 

 

Informacje o programie MBA

dr Piotr Pietrzak
tel. +48 22 59 342 23
kom. +48 697 999 095
e-mail: piotr_pietrzak1@sggw.pl