International MBA Program "Food Economy"

1.3. Negocjacje w biznesie

Dr Wojciech Chmielewski

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Moduł 1: Menedżer i organizacja

Przedmiot: Negocjacje w biznesie

  • Tożsamość negocjatora
    • Tożsamość zawodowa negocjatora
    • Typy negocjatorów i style negocjacyjne
    • Jak budować pożądany wizerunek kupca
    • Jak kreować siebie jako ważnego klienta
    • Jak utrzymywać wizerunek profesjonalnego negocjatora
  • Komunikacja interpersonalna w negocjacjach
    • Model komunikacji interpersonalnej w negocjacjach
    • Mowa ciała w procesie komunikacji
    • Formacje stojące i siedzące w negocjacjach
    • Wzorce lingwistyczne w komunikacji perswazyjnej
    • Aktywne słuchanie w negocjacjach
    • Informacja zwrotna w komunikacji
  • Zasady wywierania wpływu na ludzi wg R. Cialdiniego
    • Reguła wzajemności
    • Reguła społecznego dowodu słuszności
    • Reguła autorytetu i niedostępności
    • Reguła lubienia, zaangażowania i konsekwencji
  • Podstawowe metody i narzędzia w negocjacjach
    • Rodzaje negocjacji, Proces negocjacji
    • Wyznaczania własnego obszaru negocjacyjnego – ZOPA
    • Tworzenia własnej BATNY
    • Rozpoznanie BATNY strony negocjującej
    • Dobór zespołu negocjacyjnego
    • Role członków zespołu negocjacyjnego
    • Dźwignia Win-Win
    • Negocjacje opozycyjne i oparte na zasadach
    • Zarządzanie konfliktem
  • Techniki negocjacyjne
    • Techniki manipulacyjne
    • Techniki kształtujące w negocjacjach
    • Technik prowokacyjne w negocjacjach
    • Techniki podprogowe
    • Praca z oporem w negocjacjach
    • Czynienie ustępstw w negocjacjach
    • Zamykanie negocjacji

Dr Wojciech Chmielewski

Informacje o programie i zgłoszenia MBA

dr hab. inż. Agata Malak-Rawlikowska, prof. SGGW
kom. +48 501 441 780
e-mail: agata_malak_rawlikowska@sggw.edu.pl