International MBA Program "Food Economy"

1.1. Podstawy zarządzania

Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW

 

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Moduł 1: Menedżer i organizacja

Przedmiot: Podstawy zarządzania

  • Podział pracy a problem koordynacji
    • Koordynacja zdecentralizowana – niewidzialna ręka rynku
    • Koordynacja poprzez władzę hierarchiczną – widzialna ręka menedżerów
    • Rozwiązania hybrydowe
  • Zarys rozwoju praktyki i teorii zarządzania
  • Organizacja jako otwarty system społeczno-techniczny
  • Czym zajmują się menedżerowie?
    • Ujęcie Fayola– funkcje zarządzania
    • Ujęcie Mintzberga – role kierownicze
  • Planowanie
    • Planowanie strategiczne
    • Planowanie operacyjne
  • Organizowanie
    • 3 wymiary struktura organizacji
    • Podstawowe typy struktur oraz ich wady i zalety
    • Outsourcing
  • Kierowanie
    • Wybrane teorie motywacji
    • Style kierowania
    • Grupy i procesy grupowe
  • Kontrolowanie
    • Dlaczego kontrolowanie jest ważne?
    • Kontrolowanie w oparciu o pojedynczą i podwójną pętlę
    • Formy kontroli operacji
  • Studia przypadków i warsztaty

Dr hab. Michał Pietrzak, prof. SGGW

Informacje o programie MBA

Dr inż. Agata Malak-Rawlikowska
kom. +48 501 441 780
e-mail: agata_malak_rawlikowska@sggw.pl