International MBA Program "Food Economy"

2.4. Oceny okresowe i systemy premiowania

Mgr Andrzej Brzozowski

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Moduł 2: “Miękkie” aspekty zarządzania

Przedmiot: Oceny okresowe i systemy premiowania

  • Ocena pracownicza
    • Ocena pracownika: Cele stosowania oceny pracowniczej; Ocena pracownika kiedyś i dziś
    • Co powoduje, że systemy ocen okresowych tak rzadko działają
      • Wady i zalety systemu ocen w mojej firmie
      • 6 barier na drodze do efektywnej oceny pracowników
    • Projekt wdrożenia oceny pracowniczej
    • Dostosowanie oceny pracowniczej do strategii firmy
    • Ocena pracownika z punktu widzenia menadżera: najczęściej popełniane błędy
    • Korzyści z systemów IT wspierających ocenę pracowniczą
  • Systemy premiowania
    • Po co premiujemy; Jak pracownicy postrzegają systemy premiowania
    • Premiowanie jako dzielenie się sukcesem organizacji
    • Od strategii do premiowania – wybór celów strategicznych stosowanych w systemie premiowania
    • Czy ocena pracownicza powinna wpływać na premie czy wysokość wynagrodzenia
    • Premiowanie indywidualne czy premiowanie grupowe; Zróżnicowanie premii dla różnych grup stanowisk
    • Rola menadżera w procesie premiowania pracowników; Korzyści dla menadżerów z premiowania pracowników
    • Przejrzystość systemu premiowania jako bezwzględny warunek sukcesu

Mgr Andrzej Brzozowski

Informacje o programie i zgłoszenia MBA

dr hab. inż. Agata Malak-Rawlikowska, prof. SGGW
kom. +48 501 441 780
e-mail: agata_malak_rawlikowska@sggw.edu.pl