Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”
Moduł 7: Food Economy
Przedmiot: Negocjacje z sieciami handlowymi
- Wywiad rynkowy
- Sposoby i źródła wspierające rozpoznanie firmy
- Sposoby i źródła wspierające rozpoznanie kupca
- Zrozumienie celów i strategii negocjacyjnych kupca
- Sposoby myślenia kupców z sieci handlowych
- Dlaczego kupiec będzie z Tobą rozmawiać?
- Specyfika negocjacji w sieciach handlowych
- Scenariusze negocjacji w sieciach handlowych
- Rozpoczęcie współpracy
- Odnowienie współpracy
- Renegocjacje
- Zamknięcie współpracy
- Przygotowanie się do negocjacji z siecią handlową
- Rozpoznanie oczekiwań
- Przygotowanie oferty i prezentacji
- Jak kupcy budują swoje stanowiska negocjacyjne
- Zaplanowanie strategii negocjacyjnych (metody, techniki i narzędzia)
- Dobór zespołu negocjacyjnego i ustalenie ról
- Praca z zespołem negocjacyjnym
- Identyfikacja mocnych i słabych stron
- Przygotowanie się do wyznaczonej roli w zespole negocjacyjnym
- Techniki rozwoju kompetencji negocjacyjnych członków zespołu
- Budowanie relacji z kupcem
- Budowanie stanu emocjonalnego u kupca
- Sztuka podtrzymywani pozytywnych relacji
- Etykieta biznesowa w negocjacjach
- Negocjacje z sieciami handlowymi
- Faza wstępna
- Faza właściwa
- Zamykanie negocjacji
- Podtrzymywanie współpracy i poszerzenie wprowadzanego asortymentu
- Budowanie relacji z kupcem
- Wzmocnienie pozycji partnera biznesowego
- Zarządzanie kryzysem podczas realizacji kontraktu
- Blokowanie konkurencji