International MBA Program "Food Economy"

3.5. Logistyka w przedsiębiorstwie

Dr Joanna Baran

Dr Aleksandra Górecka 

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Moduł 3: Zarządzanie operacyjne

Przedmiot: Logistyka w przedsiębiorstwie

  • Sterownie zapasami (analiza ABC/XYZ, metoda EWZ, metody zarządzania zapasami)
    • Jakie są przyczyny utrzymywania zapasów?
    • Jak ustalić które i ile zapasów utrzymywać?
    • Jak obliczać koszty utrzymania, uzupełnienia i braku zapasów?
  • Magazynowanie (teorie lokalizacji, prawo pierwiastka kwadratowego i jego modyfikacje, outsourcing, innowacje w składowaniu i kompletacji)
    • Gdzie lokalizować magazyny? Centralizacja czy regionalizacja gospodarki magazynowej?
    • Jak automatyzować i optymalizować procesy magazynowe?
  • Opakowania
    • Istota kodów kreskowych i RFID
    • Opakowania ekologiczne, aktywne i inteligentne
  • Transport
    • Rola i funkcje manipulacji i transportu wewnętrznego w przedsiębiorstwie
    • Transport zewnętrzny
    • Optymalizacja powiązań transportowych
    • Zagadnienia transportu w kontraktach handlowych
    • Case study – koszty transportu (około 3,5 h)

Dr Joanna Baran

Dr Aleksandra Górecka

Informacje o programie MBA

Dr inż. Agata Malak-Rawlikowska
kom. +48 501 441 780
e-mail: agata_malak_rawlikowska@sggw.pl