International MBA Program "Food Economy"

4.3. Plan marketingowy

Maria Raquel David Pereira Ventura-Lucas

Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”

Moduł 4: Marketing

Przedmiot: Plan marketingowy

  • Elementy składowe planu marketingowego
  • Wyznaczanie celów
  • Zespół projektowy
  • Główni „udziałowcy” projektów (stakeholders)
  • Skuteczne strategie marketingowe
  • Przygotowanie nowej oferty (product mix)
    • Pozycjonowanie (USP)
    • Grupa docelowa
    • Marka
    • Strategie portfelowe
    • Receptura / skład
    • Cena
    • Opakowanie (jednostkowe i zbiorcze)
    • Komunikacja na opakowaniu
  • Pozycjonowanie oferty na rynku (marketing mix)
    • Produkt mix
    • Dystrybucja
    • Wsparcie / promocja
    • Otoczenie konkurencyjne
    • Strategia kanałowa
    • Shopper marketing
  • Ustalanie kryteriów sukcesu dla projektu (KPIs)
  • Badania rynkowe – weryfikacja oferty i komunikacji
  • Przygotowanie kalkulacji finansowej projektu
    • Cena
    • Potencjał sprzedaży / udziały rynkowe
    • Dystrybucja
    • Rotacja
    • Otoczenie konkurencyjne
    • Koszty alokowane do projektu
    • Pojęcie przychodów typu „incremental”
  • Rentowność wsparcia (ROI)
  • Wdrażanie projektu
  • Post ewaluacja – kiedy i czemu służy?

Maria Lucas

Informacje o programie i zgłoszenia MBA

dr hab. inż. Agata Malak-Rawlikowska, prof. SGGW
kom. +48 501 441 780
e-mail: agata_malak_rawlikowska@sggw.edu.pl