Międzynarodowy Program MBA “Zarządzanie w Agrobiznesie”
Moduł 3: Zarządzanie operacyjne
Przedmiot: Techniki organizatorskie i doskonalenie procesów
- Zarządzanie procesami produkcyjnymi
- Procedury
- QFD
- 6 Sigma
- TPM, SMED, OEE
- Praktyczne zastosowanie narzędzi planowania jakości:
- Procedura/Flow Chart – mapowanie procesów, budowanie procedur
- BPMN – (Business Process Model and Notation) modelowanie procesów graficzna notacja służąca do opisywania procesów biznesowych,
- FMEA (Failure mode and effects analysis) – analiza rodzajów i skutków możliwych błędów
- 5 Why – usprawnianie procesów, wykrywanie przyczyn defektów
- Pomiar wydajności procesu – VSM (Value Stream Mapping), RTY (Rolled Throughput yield), OEE (Overall Equipment Effectiveness).
- 5S – narzędzie ciągłego doskonalenia, którego celem jest stworzenie dobrze zorganizowanego i uporządkowanego miejsca pracy
- APQP (Advanced Product Quality Planning) – planowanie i wdrażanie nowych projektów
- PPAP (ang. Production Part ApprovalProcess ) – proces zatwierdzania części do produkcji seryjnej (branża motoryzacyjna
- CPM, PERT – planowanie procesu w czasie
- JiT – minimalizacja zapasów (case study)
- „maszynka do mięsa” (case study)